FACULTEIT

 

PAUL DEKKER

Acteren

Paul Dekker (Meisner Techniek & Grotowski Techniek) groeide op in een landelijke en natuurrijke omgeving als zoon van een vader die landbouwer was en een kunstzinnige moeder, studeerde docent/regie aan de Toneelacademie Maastricht (samen met Johan Simons richting acteren), acteren aan de Willam Esper Studio NYC, en trainde in totaal drie jaar in de VS onder leiding en supervisie van William Esper door wie hij ook opgeleid werd als docent Meisner techniek. Observeerde tevens drie jaar lang alle andere lessen en alle regies aan de Williams Esper Studio NYC en de MFA/BFA Professional Actor & Director Program Rutgers University’s Mason Gross School of the Arts NJ (waar William Esper hoofd was). Observeerde o.a. Meisner-docenten Suzanne Esper, Maggie Flanigan, Barbara Marchant, Vicky Hart, en Terry Knickerbocker. Tijdens zijn Meisner training was hij studiegenoot van o.a. Sam Rockwell, John Frey, Elizabeth Mestnik, Deb Jackel, Karen Chamberlain, Kevin Kuhlke, etc… . William & Suzanne Esper bezochten hem in België/Nederland, waar zij samen een werkbezoek brachten aan de Toneelacademie Maastricht. MEER OVER PAUL...

WERNER KOENEN

Acteren

Werner Koenen (assistent Meisner techniek) alumni Meisner Acteerstudio, trainde camera-acteren bij Martijn Hullegie, scriptanalyse bij Luc Pay, Lichtenberger techniek bij Marlies Janssens, Williamson techniek bij Elsa van der Heijden en volgde stem/spraak training van Rogier Kappen, afgestudeerd IVA Business School. Speelt met alumni van de acteerstudio in toneelproducties oa een huiskamer toneelgroep, en is actief als acteur voor film en televisie oa langspeelfilm 'Perfect Cadeau' regie Martijn Hullegie. Doceerde Meisner techniek aan De Koningstheateracademie voor Kleinkunst & Cabaret en geeft workshops en presentaties over de Meisner techniek. 

BELINDA VAN DOORN

Acteren

Belinda van Doorn (assistent Meisner Techniek). Reeds 20 jaar regisseuse, docent acteren en acteercoach. Voormalig artistiek directeur Studio Klasse Theater Tilburg.  Al in 1997 kwam Belinda in aanraking met de Meisner acteermethode. Ze werd aanvankelijk getraind door Anna UitdeHaag (Koningstheater academie) en Barbara Marchant (William Esper Studio NYC). Het werd meteen duidelijk: dit is het. Van 2014 t/m 2017 heeft zij o.l.v. Paul Dekker de volledige opleiding gevolgd aan de Acteerstudio Paul Dekker - ’s-Hertogenbosch, waar zij nu, naast haar freelance-werk als regisseur/docent, ook als assistent Meisner Techniek deel uitmaakt van de faculteit.

ROGIER KAPPEN

Stem en spraak

Rogier Kappen (Stem en Spraak) studeerde logopedie in Utrecht. Hij was als docent presentatie jarenlang verbonden aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting Tilburg. Hij heeft een eigen bedrijf RF Consult voor mediatraining en crisiscommunicatie Den Bosch. Hij coacht presentatoren en ‘stemmen’ bij de omroepen. Ook coacht hij beroepssprekers als managers, advocaten, docenten, politici, acteurs, zangers en cabaretiers. Als docent stem en spraak/logopedie is hij verbonden aan de Koningstheateracademie Den Bosch. Rogier ontwikkelde in de loop der jaren een eigen unieke benaderingswijze om de spraak en de stem van de acteur te trainen (oa op basis van de Maastrichtse Methode). Hij speelt met deze training in op de vele eisen die het vak acteren aan de acteur stelt. Het werk van Rogier illustreert op heldere wijze hoe vakmanschap, verdieping en verbeeldingskracht van de acteur in spreek- en stemtechniek tot bloei komen tijdens het acteren. Verder is de samenwerking met het Stemcentrum Maastricht mede ondersteunend aan zijn werk als vooraanstaand stemspecialist.

ELSA V/D HEIJDEN

Beweging

Elsa van der Heijden (Beweging) is gespecialiseerd in de relatie acteren en bewegen. Zij volgde een klassieke dans opleiding in Nederland, trainde The Williamson Technique for Actors met Loyd Williamson in NYC, studeerde de Meisner-Esper Techniek aan de Acteer Studio Paul Dekker en heeft jaren zelf internationaal gedanst. Zij is een van de grondleggers van de expressionistische dans in de jaren '80 in Nederland: het Dans Collectief - Tilburg. Elsa baseert haar werk oa op de Williamson Techniek en ontwikkelde een eigen methode, die de innerlijke beweging koppelt aan de vorm: Performing Expression Techniek (PET). Zij ontwikkelde zich tot Master-Teacher en is verbonden als bewegings docent aan de Afd. Theater van de Fontys Hoge school voor de Kunsten – Tilburg en heeft haar eigen Dans Compagnie Limburg.

LUC PAY

Scriptanalyse

Luc Pay (Dramaturgie/Scriptanalyse) studeerde Germaanse Filologie, gepensioneerd docent middelbaar onderwijs Nederlands-Engels; amateur-acteur bij Toneelgezelschap Epidauros (Brasschaat) waar hij een groot aantal rollen speelde in o.a. Dood van een handelsreiziger, Equus, Het belang van Ernst, The Sunshine Boys, Van de brug af gezien, Escuriaal…. Speelt nog steeds Plato's Apologie van Socrates als een solo theatervoorstelling. Tekstbezorger van Gaston Burssens' Verzameld Proza (1981) en Dagboek (1988); bijdragen over Nederlandse literatuur en taalpolitiek in diverse tijdschriften en andere publicaties, en op http://mededelingen.over-blog.com.

MARTIJN HULLEGIE

Camera acteren

Martijn Hullegie (Regie / Camera / Casting / Showreel / Docent) studeerde Nederlands Recht, Theaterwetenschap, Nederlandse Film en Televisie Academie (Regie en Montage) en driejarige Meisner-Esper Acteer Opleiding aan de Acteerstudio Paul Dekker. Hij werkt als theatermaker en schrijft en regisseert films (oa Perfect Cadeau, Tijger, Schrik, etc...), documentaires en TV series (oa Het Klokhuis, Sesamstraat, Zandkasteel, Aangespoeld, etc...). Is docent camera acteren oa aan de Acteerstudio Paul Dekker en geeft workshops camera acteren.  

KSENIA MARASANOVA - VAN VEEN

Studio assistente

Ksenia Marasanova - van Veen (studio assistente en assistent Grotowski techniek). Ksenia is actrice/performer, studeerde de Meisner techniek aan de Acteerstudio Paul Dekker, studeerde Grotowski-techniek olv Paul Dekker, Jorge Parente, Teresa Nawrot, Przemysław Błaszczak. Naast actrice/performer is zij werkzaam als improvisatietrainer, trainingsactrice en thuisonderwijzeres. Haar ervaring betreft ook tolk-vertaler Nederlands/Russisch, zang, gitaar en marshal arts. Vanuit haar internationale en multiculturele achtergrond is Ksenia's theaterspecialiteit "Archetype-Theater" nl. oorspronkelijk theater gemaakt en uitgevoerd door de acteur(s) zelf. Haar eigen werk op dat vlak betreft o.a. haar solo Strannik, Maidan / De Mantel, Oorlogsmonologen, Russische luisterliederen, Songs from the Soul, etc. 

BAS ROIJEN

Artistiek en didactisch adviseur

Bas Roijen (assistent Grotowski - en Meisner techniek), alumni Acteerstudio Paul Dekker, werkte daarnaast tevens met Paul Dekker (Grotowski-Techniek), Elsa van der Heijden (beweging), Rogier Kappen (stem/spraak), Marlies Janssens (klank/stem/zang), Montse Guiu Puget/Martijn Hullegie (camera) en studeerde propedeuse creatieve therapie drama. Werkzaam als theaterdocent en theatermaker.

JORGE PARENTE

gastdocent

Lichaam- en stemwerk

Jorge Parente (1963 Portugal - sinds 1971 Frankrijk-Parijs). Acteur, regisseur en docent. Besloot zich te wijden aan het lichaam- en stemwerk volgens de methode van Zygmunt Molik (medeoprichter en acteur Grotowski Laboratorium Theatre - Polen) met wie hij intensief studeerde en samenwerkte. Zijn werk voltooide zich met de studie van psycho-phony  volgens de methode van Marie-Louise Aucher olv Isolde Welch. Hij werd door Zygmunt Molik aangewezen als zijn enige erfgenaam. Momenteel onderricht hij het werk “Voice & Body - Molik-Parente (Grotowski)” hoofdzakelijk in Parijs, maar is daarnaast wereldwijd een veel gevraagd gastdocent. 

E-mail: contact@jorgeparente.com

Website: http://www.jorgeparente.com